Johanna Beisteiner

Johanna Beisteiner egyike napjaink leginkább elismert, nemzetközi hírnévvel rendelkező innovatív klasszikus gitárosainak. Az osztrák művész rendszeresen lép fel szólóban, tesz eleget fesztiválmeghívásoknak és ad koncerttermi előadásokat. Emellett több nagyzenekar gitárosaként is fellépett, többek között a Budapest és a Szocsi Szimfonikus Zenekarokkal, a Máltai Filharmonikus Zenekarral, a Graz-i Kamara Filharmonikusok és a Budapesti Vonós Kamara Zenekar szólistájaként, olyan karmesterek vezényletével, mint Michelle Castelletti, Drahos Béla, Achim Holub és Oleg Soldatov.

Johanna Beisteiner munkássága nem korlátozódik a klasszikus darabok előadására, hanem kortárs zeneszerzők műveivel és saját szerzeményekkel is bővíti repertoárját.

Még csak 16 éves volt, amikor a bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetem tanulója lett. 1999-ben végzett, majd egyből elindult első külföldi turnéjára. Többek között az olasz Teatro della Concordia, az orosz Dom Actyora és az újraélesztett berlini Hohenschönhausen Castle falai között is megfordult. Olyan neves zeneszerzők alkotásainak premierje fűződik a nevéhez, mint Gulya Robert és Eduard Shafransky. Johanna játéka és egyénisége  inspirálta Gulya egyik gitárkoncsertóját és néhány további művét is neki írta a mester. A Gramy Records kiadónál készítette el és jelentette meg albumait és DVD kiadványát, klasszikus és kortárs művekből, több alkalommal tematikusan válogatva. Első művészi projektjeivel párhuzamosan 2005-ben doktoriját is megszerezte.

Reuben Pace máltai zeneszerző Johanna Beisteinert választotta szólistaként gitár, csembaló és nagyzenekari Concertino-jának világpremierjéhez, a Manoel Theatre-ben rendezett Nemzetközi Valletta Barokk Fesztiválon, 2017-ben.

Hangsúlyos klasszikus projektjei mellett, Johanna popzenei tapasztalatokat is szerzett filmek és hozzá kapcsolódó irodalmi eseményekben való részvétellel. Ilyen volt például a „Farkas discovers America”.

A művésznő az éneklésben és a táncművészet is elhivatott. 2005 és 2008 között argentin tangót tanult Rafael Ramirezzel, és vele készítette el  „The Milonguero and the Muse” videóklipjét, melyhez a zenét Robert Gulya szerezte. 2016-ban Johanna megálmodta a „Facetas de Tango” előadást, melyben gitárosként, táncosként és énekesként is szerepel.

Johanna Beisteiner a madridi Paulino Bernabé műhelyében készült klasszikus spanyol gitáron játszik,. Művészi munkája mellett a fiatal generáció oktatásában is részt vesz.

Díjak

2008 – Kristály trófea, „200 Years Teatro della Concordia”, Olaszország
2011  – Tiszteletbeli tagság, „Association Hohenschönhausen Castle”, Németország
2016 – „Premio Teatro della Concordia” a „Don Quixote Fantasy on themes from a ballet by Minkus” kompozícióért

Világpremierek

Gulya Róbert (Magyarország, 1973-) művei

 • Concerto for guitar and orchestra
  Világpremier: 2009. október 24., Hubay Koncertterem, Budapest, a Budapesti Szimfonikus Zenekarral, karmester: Drahos Béla
 • Diótörő variációk gitárra és vonós zenekarra
  Világpremier: 2013. március 9., Müpa Üvegterem, Budapest, a Budapesti Vonós Kamarazenekarral.
 • The Milonguero and the Muse (tangó)
  • Első verzió: gitár és vonós zenekar, egyező című videoklip (Gramy Records, 2008). Johanna Beisteiner (gitár, tánc), Rafael Ramirez (tánc, koreográfia), a Budapesti Szimfonikus Zenekarral, karmester: Török Géza.
  • Második verzió: fuvola, gitár és vonós zenekar. Világpremier: 2009. október 24., Hubay Koncertterem, Budapest, Budapesti Szimfonikus Zenekarral és Drahos Bélával (fuvola).
 • Capriccio gitárra és zongorára
  Világpremier: 2006. április 30., Teatro della Concordia, Olaszország, Wanda Mazalinnal (zongora)
 • Fairy Dance szóló gitárra
  Világpremier: 2000. január 8., Bernardi Hall, Ausztria.
 • Night Sky Preludes szóló gitárra
  Világpremier: 2007. április 30., Teatro della Concordia (Olaszország).
 • Waltz szóló gitárra
  Világpremier: 2010. június 12., Saint Johannes-Nepomuk templom (Ausztria), a „We are Vienna” fesztiválon.

Ruben Pace (Málta, 1974 -) műve

 • Concertino for guitar, harpsichord and orchestra
  Világpremier: Manoel Theatre, Valetta, Málta, a  Nemzetközi Valletta Barokk Fesztiválon, 2017 január 26.

MENU