Mezzoforte

Eythor, Fridrik, Johann és Gulli mindössze 15-16 évesek voltak, amikor megalapították zenekarukat 1977-ben, Reykjavíkban. Mind a négy tini imádta saját hangszerét és osztoztak érdeklődésükben a zene iránt, a heavy-rocktól egészen a jazz rock fúziós és funk stílusokig. Lelkesedésük és elhivatottságuk hamar felkeltette az izlandi zenei producer, Steinar Berg figyelmét, aki fantáziát látott a fiatalok zenéjében és leszerződtette őket a Steinhar hf kiadóhoz 1979-ben. Három albumon keresztül folyamatosan a kísérleteztek és fejlődtek, miután 1982-ben Londonba utaztak és itt készült el a sorsdöntő negyedik lemezük, a Surprise, Surprise. A zenekar Geoff Calver producerrel és hangmérnökkel, Chris Cameron fúvós és ének rendezővel, és Luis Jardim ütőhangszeressel dolgozott, akik segítették az ifjú izlandiak kibontakozását és a mára összetéveszthetetlen Mezzoforte hangzás kialakulását. Fülbemászó dallamok, domináns groove-ok és izgalmas szólók, így foglalhatnánk össze a kulcsfontosságú elemeket.

Az első single, a Steinar Rercords UK gondozásában megjelent Garden Party után, 1983 tavaszán a londoni klubokban és diszkókban hirtelen és nagyot nőtt a népszerűségük. A kompozíció a legnagyobb brit rádióállomások, így a BBC One és a Capital Radio toplistájára került, illetve a BBC Top of the Pops műsorig is eljutott. Az angol toplistákon az instrumentális zenéhez képest rendkívül előkelő 17. helyezésig jutott. Az általános érdeklődés fényében hamarosan globálisan is megjelent mind a single, mind az album is.

A következő évek turnézással teltek, kezdve az Egyesült Királysággal (47 koncert 83 nyárán), majd Németország, a Benelux államok, Skandinávia, Japán és számos más ország következett. A fiatal sztárok örömmel osztoztak egy színpadon a nemzetközi fesztiválokon, nem egyszer headlinerként, olyan jazz & fusion óriásokkal, mint például Steps Ahead, Passport, Weather Report, Al Jarreau and Spyro Gyra és mások.

Ezt követően a Mezzoforte számos mérföldkőnek számító albumot adott ki, és turnéztak szerte a világon. Az Observations, Rising, No Limits, Playing for time és Daybreak egyaránt kiváló kritikákat kapott (bár egyik sem volt képes túlszárnyalni a Garden Party meglepő és váratlan eladási eredményeit).

Az új évezredben a Mezzoforte nem lustálkodott, 3 albumot és egy live DVD-t adott ki, az állandó turnézás mellett. Az energia és felszabadultság, mely ebből a különleges csapatból árad, valóban olyan élmény, melyet személyesen, a színpad előtt állva lehet igazán átérezni.

Az évek alatt olyan sztárokkal dolgoztak együtt, hogy a Mezzoforte ezen listája tekinthető valójában egyfajta zeneóriás ki-kicsodának is. De ezzel egy időben számos művész vette igénybe a Mezzo tagok szolgáltatásait is. Ezeknek a zenészeknek a listája is nagyon impresszív, az előbbivel egynértékű névsor.

A Mezzoforte zenéjének magját mindig is a zeneiség kifejezésének érdekes és változatos módjai, illetve ezek ötvözése jelentette: hogy zenéjük inspirálja a zenészeket, ugyanakkor érdekelje, szórakoztassa a közönséget. A sok év után a zenekar még mindig egyfajta játszótér, melyen különleges személyiségek egymással szinte érzékeken túli kapcsolatot alakítottak ki. Ez az eredménye 40 év közös értékeinek és vágyainak. Itt sosincs nincs szükség divatos újraalakulásra, hiszen ez a zenei formáció folyamatosan létezik.

Forrás: Mezzoforte.com

Előadóhoz kapcsolódó kiadványok

MENU