1957-ben született Budapesten. Édesapja Munkácsy díjas szobrászművész volt, édesanyja festőművész. A Liszt Ferenc Ének-zene Tanárképző Főiskolán végzett. Ének, szolfézs és trombita tanári diplomát szerzett.

Először a Postás Szimfonikus Zenekar első trombitásaként dolgozott, majd a Népszínház táncegyüttesében. Pályája során számos kortárs alkotóműhely munkájában vett részt. Dolgozott a 180-as Csoporttal és Szabados György – MAKUZ együttesében. Alapító tagja volt a Budapest Ragtime Bandnek, mellyel 15 évig dolgozott. Dresch Mihály kvartettjének hosszú ideig volt oszlopos tagja, de napjainkban is aktív az együttműködése a népi gyökerekből táplálkozó szaxofon művészünkkel.

1994 óta dolgozik a Balogh Kálmán Gipsy Cymbalom Banddel, melynek egyre inkább meghatározó tagja. Szóló hegedűsként játszott Kovács Gerzson Péter TRANZ DANZ együttesének több darabjában is. A nemzetközi sztárok küzül dolgozott többek között Balanescuval, Steve Hackettel, David Murreyel, Hamid Drakekel és Archie Sheppel is, aki azt nyilatkozta róla, hogy „ A világ egyik legjobb hegedűse, aki emellett úgy trombitál, mint Miles Davis.” 2009-ben megbízást kapott Mészáros Márta, „Utolsó jelentés Annáról” című filmjének zenei anyagának elkészítésére.

2001-ben jelent meg a hazai zenei életben legjelentősebb önálló produkciója, a Magony CD és ennek előadására felállított zenekara. A kortárs parasztbarokk zenét játszó Magony zenekar az egyik legegyedibb magyar zenei formáció. Kompozíciói a magyar népzenéből, a jazzből és a kortárs zenéből egyaránt merítkeznek. Az elmúlt tíz évben Kovács Ferenc a Gramy Recordsnál több jelentős, a kritika és a közönség által is jól fogadott, albumot is kiadott olyan előadók közreműködésével, mint Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Szandai Mátyás, Banai Szilárd, Kovács Zoltán és Bede Pérter.

Már a Djabe zenekar első, 1996-os lemezének aktív közreműködője volt, majd 2001-től a zenekar állandó tagja, meghatározó szólistája. Nemcsak autentikus, népi gyökerekre visszavezethető hegedűjátéka, hanem karakteres énekhangja is fontos hordozója a Djabe magyaros zenei világának.

Kovács Európa-Bajnok kendóban, jelenleg is aktív edző. Saját maga termelte bora és főztje messze földön híres, faragott rusztikus bútoraival sok csodálót szerzett magának. Kovács Ferenc, azaz Kovács Öcsi Hungaricum.

MENU